Kadernota 2016 - 2019
Voorzitter
Bij de behandeling van de jaarcijfers 2014 heeft de fractie van de ChristenUnie gepleit voor een meer bescheiden en toegankelijker verantwoordingsverslag. Het jaarverslag kende 165 bladzijden, deze kadernota slechts vier pagina’s. Begrijpelijk in het licht van de onlangs gepresenteerde begrotingscan van het ministerie met concrete aanbevelingen die kaderstellend worden benut door het college. Met het lezen van deze kadernota 2016-2019 zijn wij dan ook als ChristenUnie naar vorm en inhoud op onze wenken bediend. Sober, maar solide en op basis van uitgangspunten die wij onderschrijven.
Misschien is de kadernota wél iets te kort als wij bedenken dat het college gelijktijdig met deze kadernota de raad een brief stuurt over het uitvoeringsplan werken met daarin de vraag of een deel van de stelpost voor kapitaalgoederen niet ingezet kan worden voor het achterstallig wegenonderhoud. Wat ons betreft kan dat, maar wij verwachten bij de begroting 2016 en het meerjarenperspectief daarvoor dan wel een realistisch voorstel dat is afgewogen tegenover de kosten voor de overige kapitaalgoederen.
De ChristenUnie heeft bij de behandeling van het jaarverslag 2014 aandacht gevraagd voor het sociale kapitaal van onze gemeenschap Zwartewaterland. Het gaat ook in deze kadernota allereerst om de mensen achter de cijfers en de goede voornemens. Deze nota staat in het teken van Samen Sterker. Het structureel financieel gezond maken van onze mooie gemeente Zwartewaterland is geen doel op zichzelf maar een middel om met elkaar een gemeenschap te vormen die naar elkaar omziet, hart heeft voor de leefbaarheid van onze kernen en buurtgemeenschappen én om te kunnen veranderen. Voor ons is daarbij een goed verloop van de transformaties in het Sociaal Domein van groot belang. In uw kadernota geeft u aan dat u positieve signalen heeft gelet op de meicirculaire. Deze is verschenen. Kunt u aangeven of de positieve signalen bevestigd zijn? En welke signalen ontvangt u ten aanzien van de uitvoering van het Sociale Domein?
Met Nederland verandert ook Zwartewaterland. De verzorgingsstaat is onbetaalbaar gebleken en daarmee doen zich ook nieuwe kansen voor met meer inspraak in en deelname van de inwoners aan eigen wijk of buurt. Het gemeentehuis zelf dient eveneens te transformeren en daarom is de ChristenUnie blij met het transitiefonds. Een fonds dat voorziet in een duurzame verandering van de lokale overheid die past bij het nieuwe denken over onze samenleving, die door sommigen ook wel als een improvisatie maatschappij wordt getypeerd. Niet meer te voorspellen, wendbaar, oplossings- en doelgericht in co-creatie met de inwoners, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Een groei in de diepte.
Tegelijktijdig betekent het instellen van een transitiefonds zoals de kadernota dat voorstelt een aanvullende investering van 8 ton ten opzichte van het eerdere budget van 1 miljoen euro. Wij verwachten voor of bij de behandeling van de begroting daarom een verdere uitwerking van de besteding van het fonds dan de huidige tabel. Wat ons betreft is bezuiniging op fte’s niet het doel, maar willen wij vooral een verdere vergroting van de kwaliteit van het werk (naar inhoud en communicatie) dat wij als gemeente leveren. Daarbij de vraag of het college ook al aan concrete zaken denkt op het gebied van regievoering en programma-management.
Kortom voorzitter de hand op knip blijft nodig en het is daarom noodzakelijk om de taakstellende bezuinigingen te halen. U noemt dat als een risico, maar vooralsnog houden wij daar stevig aan vast. Wel is er een wenkend perspectief wanneer we niet alleen naar onszelf kijken, maar ook opzij en wat de ChristenUnie betreft ook zeker omhoog: in afhankelijk, vertrouwen en navolging van Jezus. De ChristenUnie bouwt als een actieve beweging graag mee aan een sociale solide en vitale toekomst van Zwartewaterland.
Fractie ChristenUnie Zwartewaterland