Herfst in Zwartewaterland?

maandag 08 juni 2015 20:31

De laatste weken is in de Stentor hardop de vraag gesteld of de vorming van de gemeente Zwartewaterland wel een goed idee is geweest. Het blijkt dat er twijfels zijn over het bestaan van de gemeente Zwartewaterland. Daarbij wordt de nadruk gelegd op het gebrek aan verbinding tussen de drie grote kernen. Het is een wat zure conclusie die na 14 jaar Zwartewaterland wordt getrokken. De ChristenUnie Zwartewaterland is van mening dat deze zure conclusie te snel wordt getrokken.

De ChristenUnie Zwartewaterland kijkt realistisch naar de toekomst van de gemeente en ziet positieve signalen.
De laatste weken is in de Stentor hardop de vraag gesteld of de vorming van de gemeente Zwartewaterland wel een goed idee is geweest. Het blijkt dat er twijfels zijn over het bestaan van de gemeente Zwartewaterland. Daarbij wordt de nadruk gelegd op het gebrek aan verbinding tussen de drie grote kernen. Het is een wat zure conclusie die na 14 jaar Zwartewaterland wordt getrokken.

De ChristenUnie Zwartewaterland is van mening dat deze zure conclusie te snel wordt getrokken. Op verschillende fronten zijn er signalen die laten zien dat Zwartewaterland op eigen benen kan staan. De financiële positie van de gemeente is weliswaar zorgelijk, maar de laatste jaarrekening laat wel zien dat de situatie onder controle is en dat bijvoorbeeld een artikel 12 status niet nodig is. Dat wordt ook van buitenaf onderschreven door een begrotingsscan van het ministerie van BZK.

In politieke zin is de stabiliteit teruggekeerd en wordt door raadsleden uit de drie kernen samengewerkt aan de positie van Zwartewaterland. In die zin is er geen sprake van dat het iedere kern voor zich is. Zeker nu het rekenkamerrapport over het centrumplan Zwartsluis positief is, zijn we als CU blij dat we die ontwikkeling voor elk centrum in gang hebben gezet. Daarbij heeft iedere kern zijn eigenheid, maar wordt het parelsnoer van plaatsen langs het Zwartewater steeds mooier.

In economische zin zien we dat de bedrijvigheid weer toeneemt. Zeker in Hasselt is er met de opening van Scania en Westerman/Van Dieren een nieuwe impuls gekomen. Het laatste bedrijf heeft overigens wortels in Genemuiden maar heeft er voor gekozen om zich te vestigen in Hasselt en daarmee verbinding te maken tussen de kernen. Een impuls waar bedrijven uit Genemuiden ook van profiteren. Wie zich goed laat informeren, ziet dat er op bovengenoemd bedrijventerrein meer activiteiten worden ondernomen die perspectief bieden. De fractie van de CU is daar dus positief over gestemd.

In culturele zin zien we een mooie samenwerking ontstaan rond Watermusic:  Een orkest van honderd muzikanten van Voorwaarts Zwartsluis en Hasselts Fanfare geeft op 19 juni een concert in de Genemuider binnenhaven. Wat een goed voorbeeld van hoe de 3 kernen wel degelijk bij elkaar komen.

Trouwens, we moeten niet alleen naar de 3 grote kernen kijken. Ook in Kamperzeedijk wordt met zelfbewustzijn gewerkt aan de toekomst met hun dorpsplan. Iets wat ook in de gemeenteraad gedragen wordt en niet alleen door de "zeediekers".

Kortom, voldoende signalen om met vertrouwen aan het werk te blijven. Achterom kijken is goed en er zijn veel redenen om te leren van het verleden. De belangrijkste les is misschien wel dat het koesteren van vooroordelen of het vooropstellen van alleen het belang van je eigen woonplaats niet werkt. De uitdaging is vooral om zelfbewust de verbinding te leggen met elkaar en met de plaatsen om ons heen. Wat de CU betreft zit Zwartewaterland nog niet in de herfst van haar bestaan, maar is de lente net begonnen en moet de bloei nog beginnen.

« Terug naar nieuws