Algemene beschouwingen bij de meerjarenbegroting 2006-2009

vrijdag 15 juli 2005 08:28

De ChristenUnie is blij dat de gemeente op de goede weg is en er structurele verbeteringen in het financiele beleid zijn. Wel zijn er nog zorgen. Bijvoorbeeld rondom de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De ChristenUnie blijft alert en stelt daarom een aantal vragen aan het college.

Algemene Beschouwingen bij de Meerjarenbegroting 2006-2009
 
De meerjarenbegroting begint met op te merken dat in het verbetertraject dat voorgaande jaren is ingezet vooral de nadruk gelegd wordt op een adequaat systeem van planning en control. De eerste resultaten ervan hebben wij gezien in de najaarsnota 2004 en vervolgens in de nu gepresenteerde meerjarenraming. Dit spreekt ons aan. Het betekent ook een nieuwe opzet van begrotingsbehandeling, waarop in de toekomst het accent komt te liggen.
In de Algemene Beschouwingen van de begroting 2004 heeft de fractie van de ChristenUnie een aantal zaken genoemd en concrete voorstellen gedaan om structurele verbeteringen van het financiële beleid te realiseren. Daartoe behoorde ook planning en control. Aan de hand van het jaarverslag en de jaarrekening 2004, maar ook deze meerjarenraming constateren wij dat er een aantal belangrijke zetten zijn gedaan op weg naar de waardevolle en waardenvolle gemeente. Wij zijn op de goede weg al zijn wij er nog niet, ook niet als wij rekenen met de financiële meevallers. Natuurlijk geeft ons dat meer lucht, maar een zorgvuldig beheer blijft nodig om in 2008 een gunstig omslagpunt te bereiken. Over het geheel genomen zijn wij dus optimistisch over het ingezette en uitgevoerde beleid in een moeilijke fase van onze gemeente. In dat spoor verder. Dit betekent voor onze fractie, dat er bij deze meerjarenraming ook geen uitvoerige beschouwingen nodig zijn. Hierbij komt, dat er in 2006 gemeenteraadsverkiezingen zijn. De samenstelling kan wijzigen door de nieuwe raad kunnen andere accenten gelegd worden. Wat in dit verband ook genoemd moet worden is de verwachte invoering medio 2006 van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De gemeente krijgt de verantwoordelijkheid voor deze wet. Wij hopen, dat het rijk en provincie voldoende financiële middelen beschikbaar stellen om de gemeenten in staat te stellen de wet goed uit te voeren, zodat het geen Wet Maatschappelijke Ontwrichting wordt. Tegelijk krijgen de gemeenten een prima kans om de burgers hierbij volop te betrekken. Die mogelijkheden moeten wij benutten en wij zullen als raad en college ervoor moeten zorgen de burgers en organisaties mee te laten doen in de samenleving en hen een actieve rol te geven. Een bijdrage in de sfeer van zorgen voor elkaar.
 
Een aantal zaken willen wij over de meerjarenbegroting t/m 2009 nader aan de orde stellen.
~ Op blz. 2 wordt bij het rentesaldo een rentelast toegerekend van 5%. Is dit niet wat te hoog?
~ Op blz. 4 wordt de stand van zaken over het formatie reductieplan gegeven. In 2008 wordt de uiteindelijk beoogde reductie bereikt. Wij ondersteunen dit plan. Tegelijk is het een lastige opdracht wanneer meer taken op ons af komen zoals de WMO en de uitvoering van de Structuurvisie, het Waterfront, het Zwartewaterlint en IJsseldelta. Hiervoor kunnen wij nog wel wat capaciteit gebruiken. Indien het college met voorstellen komt, dat wanneer extra inzet van personeel zich kan terugverdienen door een sneller tempo van uitvoering van projecten dan wil onze fractie hier serieus naar kijken.
~ Op blz. 8 staat een weergave van de investeringen in het gemeentehuis. De meerkosten nieuwbouw en verbouw en inrichting bijgebouw zijn volgens ons in eerdere voorstellen niet afgesproken. Hetzelfde geldt voor de aanpassingen volgens het bouwstoffenbesluit en arbeidsomstandigheden. Deze posten kunnen wat ons betreft vervallen. De koffieautomaten kunnen beter in één keer aangeschaft worden. Wij gaan van twee naar één kantine.Toch stijgen de kosten. Deze moeten toch lager worden?
~ Op blz. 11 gaat onze fractie niet akkoord met de formulering over materiële voorzieningen in de tweede alinea. Vooral de zin ‘met andere woorden de investeringen zijn onvermijdbaar’ wijzen wij af. Wij moeten hier wel nuchter blijven. 100% zekerheid kunnen wij niet geven.
Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor het onderhoud van wegen. Beter is het om hier te spreken over ‘gewenste’ investeringen. Deelt het college onze mening?
~ Op blz. 13 willen wij graag horen in hoeverre het budget voor Jeugd en Jongeren toe-reikend is of verruimd moet worden gelet op de bespreking in de commissie eerder dit jaar.
~ Op blz. 15 wordt gesproken over aanpassing in het zwembad Bestevaer. Deze investeringen zijn door nieuwe ontwikkelingen al weer achterhaald. In de commissie Samenleving heeft onze fractie een uitvoerige uiteenzetting gegeven over de toekomst van de zwembaden en sportvoorzieningen (ook genoemd op blz. 20 bij Sportvelden) en gevraagd om nadere becijferingen. Vanavond staat dit onderwerp nog weer afzonderlijk op de agenda. Wat voor ons hierbij ook van belang is, dat qua tarieven de voorzieningen zodanig moeten zijn dat deze toegankelijk moeten zijn voor brede lagen van de bevolking. Voor de OZB geldt, dat indien deze heffing toch hoger zou worden, dat wij voor minder draagkrachtige burgers een ruimhartig kwijtscheldingsbeleid willen hanteren.
~ Op blz. 18/19 zijn er investeringen meegenomen over de aansluiting rotonde Vaartweg-N331 en Ontsluiting N759-N331 en industrieterrein. Zonder meer noodzakelijke inves-teringen, ook voor de veiligheid op deze verkeerswegen. Wel moeten deze punten blijven aansluiten bij de invulling en uitvoering van de structuurvisie. Er lijkt wat voortgang te zijn over de keersluis/schutsluis bij de Meppelerdiepbrug in Zwartsluis al gaat het wel traag. Zorgelijk is het beheer van de Kolksluis in Zwartsluis. Vorig jaar is hierover al veel publiciteit geweest vlak voor de sleepbootdagen. Sindsdien is er, ondanks de inzet ook van een enkel regionaal kamerlid uit deze regio, niets meer gebeurd. Nu ‘piept en kraakt’ de sluis bij wijze van spreken opnieuw, groeit het onkruid en weer is er allerlei publiciteit en ineens ook weer politieke activiteit. De clean up activiteiten van een groep jongeren uit Zwartsluis, die vanavond een vervolg op een andere locatie krijgen, hebben in elk geval een fraai resultaat opgeleverd, waarvoor onze complimenten. Wij verzoeken het college de ontwikkelingen actief te volgen zowel t.a.v. de schutsluis en de kolksluis en het Rijk te wijzen op haar verantwoordelijkheid. Toch kan hier het probleem wel eens dieper liggen, omdat er voor de Betuwelijn nog zoveel extra geld nodig is, dat er voor deze zaken en vooral voor de kloksluis geen geld meer is.
Met de vervanging van de openbare verlichting wordt in 2008/2009 begonnen. Wij stellen voor hiermee in 2006 al te starten.
Op blz. 20 staat een toelichting op het Openbaar Groen. Hierover is de laatste tijd veel gesproken. Het openbaar groen moet een visitekaartje zijn, geen rommeltje. Onze fractie heeft al eerder voorgesteld desnoods extra geld hiervoor beschikbaar te stellen.
Over de behoefte aan urnenmuren het volgende. Vanuit onze bijbelse visie zijn wij tegen crematie. Toch kiezen mensen steeds vaker hiervoor, waarmee wij rekening moeten houden. In de loop der jaren zijn er ook verruimingen in de wet opgenomen. Onze fractie zal zich
niet verzetten om op passende plaatsen op de begraafplaatsen ruimte te geven voor een urnenmuur.
Op blz. 22 wordt over de vervanging van de geluidmeter gesproken. Het is ons niet duidelijk of deze vervanging nodig is vanwege de gangbare levensduur of het wettelijke voorschrift.
 
Wij sluiten af. Er is veel werk te doen in onze gemeente. Laat dit werk ook zijn in afhankelijk van en tot eer van God. Want in Zijn dienst mag ook het werk van het gemeentebestuur en het ambtelijk apparaat voor onze burgers staan.
 
 
Gemeenteraadsfractie ChristenUnie Zwartewaterland
7 juli 2005

« Terug naar nieuws