De tweede helft is begonnen

woensdag 05 november 2008 17:08

De fractie van de ChristenUnie heeft vorig jaar bij de begroting 2008 de nadruk gelegd op een gezond financieel beleid. Hoewel wij toen de omvang van de huidige financiële crisis niet in beeld hadden blijkt dit nu een jaar later wel de juiste balans om vanuit te werken.

Want wij kunnen er niet omheen. Wij leven de laatste weken en maanden in een wereld met angstige reflexen als gevolg van de financiële crisis. Deze crisis maakt één ding duidelijk: we lopen tegen de grenzen van het kapitalisme aan. Geld is een goede dienaar, maar een slechte meester. Het gevolg is, dat we moeten leren leven met grenzen. Amerika en de westerse wereld hebben boven zijn stand geleefd met het 'creditcard-consumptisme' en daar betalen we nu een harde prijs voor. Uitgavenpatronen en financiële producten stonden niet altijd meer in verhouding tot menselijke behoeften. Een systeem gebaseerd op vertrouwen en afhankelijkheid, waarbij de hebzucht van het geld een grote rol speelt. Wij zien nu, dat hierin een enorme luchtbel is ontstaan. Er is een toren van Babel gebouwd die alsmaar groter werd en nu de financiële markten elkaar niet meer verstaan, stort het in elkaar. In die zin liggen er in zo'n crisis ook kansen om meer balans en rechtvaardigheid binnen het systeem te brengen.

Het huidige kabinet is in staat gebleken om adequaat antwoord te geven en grenzen te stellen door niet de markt ongelimiteerd zijn werk te laten doen. Wij noemen het 'moreel leider-schap'.

 De jaarschijf 2009 t/m 2012 sluit met een positief saldo. En in deze cijfers zijn al een aantal stevige beleidszaken (zoals toevoeging sportvoorzieningen, achterstallig onderhoud wegen en de reconstructie Kamperdijk en Nieuwe Wetering) verwerkt. Er zijn flinke resultaten zicht-baar van de ambities en plannen neergelegd in het coalitieprogramma en het college-programma. Naast de lopende zaken zijn er in het investeringsoverzicht (blz. 33) nogal wat uitdagingen en plannen opgenomen. Ook noemen wij de ontwikkelingen in het Binnenveld en 't Tag in Genemuiden en wat ermee samenhangt, Hasselt Om de Weede, het Besto terrein in Zwartsluis, Diamanten Bolwerk, terrein Aalvanger, hoek Eikenlaan en het Agnietencollege in Zwartsluis. Het lijkt ons goed in de raad inhoudelijk te spreken over de kaderstellende en controlerende rol die we hebben bij deze processen en de voortgang van het proces. Ook qua infrastructuur zijn er in de gemeente nogal wat projecten waarvan sommige maar moeizaam verlopen. De raadsopdracht aan het college inzake het erfplan te Hasselt is wat dat betreft een novum geweest. Toch moeten we oppassen dat er een beeld ontstaat van een 'plannen' gemeente.

 Ondanks de financiële crisis is er in onze gemeente volop werk aan de winkel.

In sporttermen gesproken: de eerste helft van deze raadsperiode is gespeeld en staan wij op voorsprong. De tweede helft is begonnen en zal de klus geklaard moeten worden.

Wij realiseren ons dat dit vaak met te weinig mensen moet gebeuren, dat de processen zorgvuldigheid vragen en dat we te doen hebben met andere partijen.

 Wat de organisatie betreft is er na het vertrek van gemeentesecretaris de heer I. de Muijnck een vacature die ingevuld moet worden. Onze fractie is benieuwd naar het traject van werving en selectie van een nieuwe gemeentesecretaris en de hieraan gekoppelde organisatie-ontwikkeling. Een ontwikkeling waarbij, wat onze fractie betreft, dienstverlening en efficiencyverbetering centraal moet staan.

 Waar de ChristenUnie ook aandacht voor vraagt is deelname van onze gemeente aan de VN Millenniumdoelen. De VNG heeft ons hierover uitvoerig geïnformeerd. Onze jaarlijkse bijdrage aan een derde wereldproject past prima in millenniumdoel 7 'leven meer mensen in een duurzaam leefmilieu'. Maar ook de andere doelen spreken ons aan. Hoe denkt het college en de raad hierover?

Het kabinet geeft de gemeenten meer ruimte voor armoedebeleid. Met ingang van 2009 mogen de gemeenten de lokale belastingen automatisch kwijtschelden voor alle minima. Nu moeten mensen steeds opnieuw kwijtschelding aanvragen. De fractie van de ChristenUnie stelt voor om van deze ruimte gebruik te maken en dit in het beleid op te nemen. Hoe denkt het college en de raad hierover?

 In de begrotingssaldi voor 2009 t/m 2012 zit ruimte voor nieuw beleid. Verder ontvingen wij deze week de uitkomsten van de september circulaire met een forse toename van de algemene uitkering. Wij onderschrijven de visie van het college om nu behoedzaam te kijken naar een betere balans tussen structureel beleid en middelen en incidenteel beleid en middelen en de  positieve saldi te betrekken bij de meerjarenbegroting. Echter wanneer tussentijds zich nieuwe zaken aandoen behouden wij ons de ruimte om hierop actief en met voorstellen in te spelen. Wij noemen hierbij als optie de financiering in Zwartsluis van het Agnietencollege in combinatie met een sporthal waarover wij eerder dit jaar informatie hebben gekregen.

 Wij sluiten af en willen iedereen die betrokken is bij de uitvoering van alles wat er in onze gemeente speelt bedanken voor hun inzet en betrokkenheid. Wij wensen iedereen voor 2009 veel wijsheid, veel werkplezier en Gods zegen toe.

 Gemeenteraadsfractie ChristenUnie Zwartewaterland

Roel Huls, fractievoorzitter

Klaas van Olst

Gerrit Knol

Wilma Veldman-Boonen

Gerrit Jan Beldman 

 

30 oktober 2008

« Terug naar nieuws