Oud Sluziger inwoonster Stieneke van der Graaf kandidaat Europees Parlement
Op ChristenUnie-SGP lijst
De in Zwartsluis geboren en getogen Stieneke van der Graaf maakt een goede kans in het Europees Parlement te komen. Voor de Europese verkiezingen op 22 mei staat Van der Graaf namens de ChristenUnie op de kandidatenlijst van ChristenUnie/SGP op plaats 4. Haar kansen worden groter nu de ChristenUnie/SGP in de peilingen op een zetel winst staat.
"Ik zou me graag sterk willen maken in het Europees Parlement voor de vraagstukken die ook voor de regio van belang zijn", aldus de jonge politica.
Van der Graaf (29) is al van haar schooltijd in Meppel en Zwolle betrokken bij de politiek en werd in 2007 lid van de Provinciale Staten van Groningen. Sinds een jaar is ze fractievoorzitter namens de ChristenUnie, een partij die haar dierbaar is. "De ChristenUnie is een jonge en toekomstgerichte partij. We streven naar een sociale samenleving waarin we zorg hebben voor elkaar en naar een duurzame economie. Daarbij hebben we oog voor mensen en ontwikkelingen elders in de wereld."
De ChristenUnie heeft volgens Van der Graaf een duidelijke visie voor Europa. De partij zet zich in het Europees Parlement in voor bestrijding van mensenhandel. Ook onderwerpen als klimaat en milieu, handel, transport en asielbeleid vragen om internationale samenwerking, het zijn onderwerpen die over landsgrenzen heen reiken. Maar niet overal is een Europese aanpak nodig. Volgens de christelijke partij moeten de landen zelf blijven bepalen hoe ze om gaan met hun pensioenen, belastingen, de zorg en het onderwijs.
Het was voor Van der Graaf een bewuste keuze om zich verkiesbaar te stellen voor de Europese verkiezingen.
"De Europese Unie heeft mij altijd geboeid. We kennen in een groot deel van Europa al bijna zeventig jaar vrede en stabiliteit. Voor een aantal nieuwe lidstaten is die vrede veel ‘jonger’. Dat is bijzonder. Mensen uit andere delen van de wereld komen hierheen om te kijken hoe wij, met al die cultuurverschillen, in redelijke harmonie samenwerken."
Dat de ChristenUnie relatief maar een kleine partij is, vormt voor de christenpolitica geen belemmering. "In de afgelopen jaren hebben we laten zien dat we in staat zijn belangrijke thema's onder de aandacht te brengen."
"Zo heeft de ChristenUniefractie de afgelopen jaren vaak aandacht gevraagd voor godsdienstvrijheid. Vijf jaar geleden leefde dit onderwerp totaal niet in de Europese Unie. Nu staat het hoog op de Europese agenda en is het onderdeel geworden van het buitenlandbeleid van de Europese Unie. De EU kan nu zelfs de financiële hulp aan landen intrekken als ze zich niet houden aan het recht op godsdienstvrijheid.”
De motivatie voor Van der Graaf om te kiezen voor het Europees Parlement is ook voor een groot deel ingegeven door haar politieke ervaring als landbouwwoordvoerder in de Staten.
"Ik wil me inzetten voor onze innovatieve landbouwsector, daar zijn we in Overijssel sterk in, krachtige en gezonde familiebedrijven. Onze landbouw is toonaangevend in de wereld. Binnen het Europese landbouwbeleid vind ik dat de vergroeningsmaatregelen nu te weinig speelruimte bieden voor de Nederlandse boer. De eis om landbouwgrond uit productie te nemen pakt ongunstig uit, terwijl Nederlandse boeren wel extra diensten zouden kunnen leveren met bijvoorbeeld precisielandbouw of duurzame stallen. Bij de invulling van de vergroeningsmaatregelen moet de marge voor flexibiliteit maximaal worden benut."
Het thema energie krijgt in deze tijd ook veel aandacht. "En terecht. Een andere prioriteit voor mij is het streven naar één Europese energiemarkt en daarmee voor een gelijk speelveld voor energie in Europa. Ook wil ik werken aan meer hernieuwbare energie en energiebesparing. Energie is de sector waarmee extra werkgelegenheid kan worden gecreëerd; banen die we in Nederland hard nodig hebben. Overijssel speelt hierin een belangrijke rol, ik denk daarbij ook aan de landbouw."
Van der Graaf is vastbesloten het in het Europees Parlement op te nemen voor de regio. "Als je kijkt naar wat we hier te bieden hebben, ligt Overijssel in het hart van Europa."