Burger moet zich veilig voelen

woensdag 05 december 2012 16:39

ChristenUnie wil meer weten over nieuw aangifteplan en de Nationale Politie

De gemeenteraadsfractie van de ChristenUnie in Zwartewaterland wil van het college meer weten over het nieuwe aangifteplan in de politieregio IJsselland en de rol van de Nationale Politie vanaf 1 januari 2013.

In de uitzending van Nieuwsuur van zaterdag 24 november jl. heeft minister Opstelten van Justitie en Veiligheid gezegd, dat aangiften van bijvoorbeeld diefstal en inbraak binnen twee weken een antwoord krijgen of een reactie ontvangen wat er met de aangifte is gedaan. Ook zal dan worden aangegeven of er vorderingen zijn gemaakt. In de praktijk gebeurt dit dus blijkbaar nu niet of onvoldoende, zo stelt de ChristenUnie. Volgens de politievakbond ACP is het aangifteplan van de minister onrealistisch en volstrekt onmogelijk. De politie heeft hiervoor helemaal geen tijd en dat weet de minister ook, zo zegt de ACP. Voor zo' n maatregel is extra inzet nodig.
Ook in De Stentor van zaterdag 24 november staat een artikel over 'Zorgen om blauw op straat' waarin de Nationale Politie vanaf 1 januari 2013 wordt uiteengezet, inclusief de dienstverlening aan de burger.
Verder leidt volgens een artikel in VNG Magazine de Nationale Politie tot meer bureaucratie. Dit is gebaseerd op een zogenaamd 'Ex ante' onderzoek, dat als doel heeft vooraf een gefundeerde inschatting van de effectiviteit van een beleidsmaatregel te geven.

In de praktijk ervaren burgers, dat er te weinig wordt gedaan met hun aangifte. Ook wordt er  onvoldoende gereageerd. Met als gevolg, dat gedupeerden steeds minder of soms helemaal geen aangifte meer doen, aldus CU fractievoorzitter Roel Huls.

De ChristenUnie is van mening, dat de burger het vertrouwen moet hebben in een goed uitgerust politieapparaat, ook nu het gaat om een nieuwe uitdaging. De burgers behoren de nabijheid van de politie te ervaren en zich veilig voelen. Er mogen geen zaken op de plank blijven liggen. Voor een hoger oplossingspercentage zal de politie zich moeten richten op de kerntaken: opsporing en openbare orde.

De partij wil van het college weten in hoeverre de politieregio IJsselland voldoet aan de eis van de minister om binnen twee weken te reageren op aangiften. Verder vraagt de ChristenUnie welke doelen er worden gesteld voor een hoger oplossingspercentage. Tenslotte wil de CU weten of er gevreesd moet worden voor sluiting van politieposten, waardoor de nabijheid van de politie op grotere afstand komt te staan. Het college is gevraagd mondeling te antwoorden in de raadsvergadering van 6 december aanstaande.

« Terug naar nieuws