Een verrassend akkoord in Den Haag

dinsdag 08 mei 2012 23:25

Opluchting alom. Dankzij de moed die het 'wandelgangen' akkoord van ChristenUnie, D'66 en Groen Links in de laatste week van april heeft opgebracht, weten de kiezers nu dat een politiek van geven en nemen in crisistijden een belangrijke voorwaarde is. Een geweldig compliment. Wat deze drie partijen in twee dagen wisten te bereiken lukte premier Rutte niet in zeven weken Catshuisonderhandelingen met gedoogpartner PVV.
De architect van het akkoord, minister van Financiën Jan Kees de Jager, kon met opgeheven hoofd naar Brussel met het bezuinigingspakket. Een pakket, dat mikt op een begrotingstekort van maximaal 3%, zoals dat van Nederland wordt verlangt. De eer van Nederland werd gered. Bevrijdingsdag voor de politiek, dat de 'gijzeling' door de PVV van Geert Wilders als steeds knellender ging ervaren.
'We moesten laten zien dat de politiek nog wat waard is', zo verklaarde ChristenUnie fractieleider Arie Slob het gevoel van urgentie over de noodzaak van een krachtig tegenbod van de politiek. VVD en CDA waren bereid hieraan mee te werken en concessies te doen. De PvdA onder leiding van Diederik Samson leek het belang van het politieke moment te ontgaan door niet aan te haken. En dit terwijl hun eigen gepresenteerde bezuinigingsprogramma wel aanknopingspunten bood. Jammer, een grote misser van deze partij.
De grote winst van de 'Kunduz' coalitie of noem het in deze tijd van het jaar de 'Oranje' coalitie is, dat er een begin is gemaakt met een hervormingsagenda (arbeidsmarkt, woningmarkt, pensioenen, AOW en de zorg). En op het passend onderwijs wordt niet bezuinigd!
De balans van de turbulente week geeft vertrouwen voor de toekomst. Er zijn politici die een breed akkoord durven te sluiten. De eerste reacties zijn lovend en optimistisch. Ook door de kredietbeoordelaars over het behoud van de triple A status van Nederland. Het vertrouwen in de politiek is gestegen!
Het bezuinigingspakket zal pijn gaan doen. Hieraan zal vrijwel niemand ontkomen. Maar er ligt nu wel een basis voor het herstel van vertrouwen ook voor de consument, die nu minder snel gaat twijfelen over zijn of haar uitgaven.
Het politieke meesterschap, dat ook Arie Slob toonde, biedt de Nederlandse politiek de gelegenheid stappen te zetten om de economie sterker te maken.
Onze felicitaties gaan uiteraard naar onze fractievoorzitter Arie Slob die deze felicitaties met zijn actieve rol verdiend. Ook in de diverse debatten voor radio en tv wist hij op faire toon het verassend bereikte akkoord uit te leggen en te verdedigen. Ik heb er veel respect voor, dat hij samen met anderen het voortouw heeft genomen om boven partijpolitieke stokpaardjes uit te stijgen.
Op 12 september zijn er vervroegde Tweede Kamerverkiezingen. Het is te hopen, dat de kiezer inziet waar het om gaat en in het stemgedrag in zee gaat met de ChristenUnie om deze stem te versterken. Iedereen kan opnieuw weten,
dat de ChristenUnie niet voor haar verantwoordelijkheid wegloopt. Landelijk niet, provinciaal niet en gemeentelijk niet. De ChristenUnie heeft getoond echt een politieke beweging te zijn die regeringsverantwoordelijkheid kan dragen.
De Here dankbaar voor de gegeven wijsheid en het inzicht aan Arie Slob en Carola Schouten (Financieel woordvoerder CU) en de hele ChristenUnie fractie.

Roel Huls
Fractievoorzitter ChristenUnie Zwartewaterland

« Terug naar nieuws