Ook CU Zwartewaterland maakt zich zorgen
Ortega (ChristenUnie): nieuwe Wet Werken naar Vermogen is gedrocht geworden
Het Tweede Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn (ChristenUnie) is allerminst gelukkig met de grootste hervorming die dit kabinet wil doorvoeren door het in elkaar schuiven van de bijstand, de jonggehandicapten uitkering Wajong en de sociale werkplaatsen. Staatssecretaris Paul de Krom heeft hiervoor het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd en hierbij aangegeven dat er een fundamentele omslag in het denken moet komen over het omgaan met mensen die een arbeidsbeperking hebben. Volgens het ChristenUnie Kamerlid Ortega kan staatssecretaris de Krom wel zeggen dat er een omslag in denken moet komen over mensen met een beperking, maar op het moment dat hij boter bij de vis moet doen om dit te bewerkstelligen dan geeft hij niet thuis. Dit wetsvoorstel zal een toename van regeldruk betekenen juist door het feit dat het kabinet gekozen heeft voor ‘gescheiden’ uitvoering van de regelingen voor mensen met een beperking. Deze groep wordt hierdoor het kind van de rekening op alle fronten.”
Volgens Ortega-Martijn is van een integrale ondersteuning vanuit deze wet, de WMO, jeugdzorg en AWBZ onvoldoende sprake.'Veel Wajongers zullen door de huishoudinkomenstoets weer helemaal economisch afhankelijk gaan worden van hun ouders, zonder dat zij perspectief hebben op een baan. Want dit betekent dat zij niet vallen onder de Wet Werken Naar Vermogen en de vraag is of gemeenten dan 'voldoende mogelijkheden zien om te gaan investeren hen aan werk te helpen. Dit worden de nieuwe niet uitkeringsgerechtigden van de 21ste eeuw, die achter de geraniums komen te zitten. Dat is onbestaanbaar en getuigt juist niet van een omslag in denken' aldus het verontruste CU-Kamerlid. De gemeenten krijgen geen financiële middelen erbij en zullen het geld gaan gebruiken daar waar hun eerste verantwoordelijkheden liggen. Ortega-Martijn vindt dat werk moet lonen en dat ziet zij onvoldoende gebeuren via de het instrument van loondispensatie. Volgens Cynthia Ortega-Martijn is door het onderhandelen over en weer met de coalitie- en gedoogpartijen en het veld dit wetsvoorstel verworden tot een gedrocht. Dat is ontzettend jammer want wij zijn als ChristenUnie een groot voorstander van het integreren van sociale regelingen, maar niet op deze manier. En op de werkvloer moet er voor deze mensen ruimte moeten zijn om te kunnen 'werken naar vermogen'.
Ook diverse ChristenUnie gemeenteraadsleden, waaronder Zwartewaterland, hebben in november op een bijeenkomst in Den Haag bij Staatssecretaris Paul de Krom kritisch de vinger gelegd bij een goede uitvoerbaarheid van de wet. De Kroms optimisme dat velen snel een baan zullen vinden is bijna stuitend en getuigd van weinig realisme. De ChristenUnie in Zwartewaterland maakt zich eveneens zorgen en ziet bij de Wajongers straks eerst de stress van een herkeuring en daarna een zoektocht naar een nieuwe baan. En in deze lastige tijd waarin werkgevers elk dubbeltje omdraaien zijn de kansen voor hen op de arbeidsmarkt niet groot. Op de gemeenten komt met minder geld de zware last te liggen om van deze wet toch nog een succes te maken, zo verwacht het ChristenUnie raadslid Klaas van Olst.