
Algemene Beschouwingen Begroting 2006
donderdag 10 november 2005 13:39
De bijdrage van de ChristenUnie aan de algemene beschouwingen over de begroting 2006. We gaan in op de hoogte van de lokale heffingen, de wet Maatschappelijke ondersteuning, veiligheids- en brandweervoorzieningen en de sportvoorzieningen.
Algemene Beschouwingen Begroting 2006
Mijnheer de Voorzitter,
Het college constateert in het voorstel om de begroting vast te stellen, dat nu de eerste raads- en collegeperiode ten einde loopt de grootste aanloopperikelen zijn overwonnen. In de raadsvergadering van 7 juli jl. hebben wij in onze algemene beschouwingen over de begroting en meerjarenraming 2006-2009 ook woorden van deze strekking gebruikt. In het verbetertraject dat voorgaande jaren werd ingezet is vooral de nadruk gelegd op een adequaat systeem van planning en control, waarvan de resultaten geleidelijk zichtbaar worden. Hiermee komen wij bij één van de beleidsdoelstelling van de ChristenUnie fractie en de raad om de gemeente in een financieel gezond vaarwater te krijgen. Een dergelijk gezonde positie is van belang om op een betrouwbare manier ook andere doelstellingen te realiseren en kaders te stellen voor het toekomstige beleid. Wij noemen er enkele.
a. Lokale heffingen, waarbij de burger niet meer betaald dan noodzakelijk.
De verhoging met 2% voor inflatie heeft de instemming van de ChristenUnie. De tarieven voor de OZB worden niet gewijzigd met uitzondering van het gebruikersgedeelte, omdat deze door het kabinetsbesluit is afgeschaft. Het beeld dat door het college bij de presentatie werd geschetst was volgens ons iets te optimistisch, want de rioolrechten gaan wel naar boven.
De afschaffing van de OZB zorgt in de vergelijking op pagina 77 van de beleidsbegroting het grootste voordeel voor de burger. Toch hebben wij grote twijfels over de effecten op langere termijn van dit kabinetsbesluit. Het kabinet deelt royaal uit, maar de gemeente levert flink in. Deze regeringsmaatregel wordt op termijn naar de gemeenten onvoldoende in geld gecompenseerd en dan is het de zoveelste verkapte bezuiniging die op de gemeenten afkomt. Hoe denkt het college dit dan te dekken? Voor de burgers in Zwartewaterland zullen er vol-doende voorzieningen moeten blijven op het welzijns-, cultuur- en sportniveau. Wij kunnen alles wel sluiten, maar wat blijft er dan over van het voorzieningenniveau. De plaatselijke belastingen zullen nooit populair worden, maar de burger zal zeker letten op het eigen woon- en leefklimaat en welke nuttige zaken er met het gemeenschapsgeld wordt gedaan. Actueel zijn momenteel de bibliotheken. Onze fractie wil de bibliotheekfunctie in alle drie kernen handhaven, waarbij er ruimte moet zijn voor accentverschillen. Wij hebben met genoegen kennis genomen, dat het project ‘metamorfose’ is uitgesteld.
Het kwijtscheldingsbeleid, zoals het college dat toepast voor belastingplichtigen met weinig financiële middelen, ondersteunen wij van harte.
b. Wet Maatschappelijke Ondersteuning
De invoering staat medio 2006 gepland. De ChristenUnie hoopt, dat het Rijk en Provincie voldoende financiële middelen beschikbaar stellen om de wet goed uit te voeren. Inmiddels is bekend hoeveel de gemeenten totaal krijgen als integratie-uitkering. Maar voor de gemeenten individueel is er nog geen duidelijkheid. Zijn wij b.v. een voordeel of een nadeelgemeente? De herverdeeleffecten kunnen sterk verschillen. Dit kan weer van invloed zijn op het huidige gebruik van voorzieningen. Hoe denkt het college hiermee om te gaan?
c. Veiligheids- en brandweervoorzieningen
Hierin hebben wij de afgelopen jaren stevig moeten investeren. Toch past bij de beoordeling steeds weer een opstelling van nuchterheid, omdat 100% veiligheid niet te garanderen is.
Er is ondertussen zoveel discussie ontstaan over de toepassing van de brandweereisen ontstaan, dat wij voorstellen het college op te dragen een onderzoek te doen naar de praktische noodzaak en uitvoering en interpretatie van het bouwbesluit in het algemeen en in het bijzonder voor verenigingsgebouwen etc. De kosten van de aanpassingen voor een gebruiksvergunning dreigen voor verenigingen uit de pan te rijzen die deze niet of nauwelijks kunnen opbrengen. Verder vragen wij aandacht voor de regionaliseringplannen van politie en brandweer. Dit onderwerp staat momenteel volop in de discussie. Wij vrezen dat hier straks ook geldt: de regio bepaald, de gemeente betaalt.
d. Sportvoorzieningen
Het is ons opgevallen, dat de uitgaven tussen bijvoorbeeld tussen de sportvelden en zwembaden procentueel nogal verschillen. Wij praten toch over vrijwel dezelfde kosten? Waarom stijgt het tekort bij de zwembaden in Hasselt en Genemuiden met 4% en krijgt het zwembad in Zwartsluis slechts een verhoging van 2%? Ook stijgt het saldo tekort bij de sportvelden in Hasselt en Genemuiden procentueel meer dan in Zwartsluis. Als het zo goedkoop in Zwartsluis kan, dan moet dit in de andere kernen ook mogelijk zijn of Zwartsluis wordt te laag begroot. Wij vinden ook deze accommodaties belangrijk, omdat er erg veel jeugd bij betrokken is via opleidingen en actieve betrokkenheid bij de verenigingen die van deze accommodaties gebruik maken. Het houd de(ze) jeugd van de straat. En wij hebben al genoeg zorgen over het jeugd- en jongerenwerk.
In dit verband hebben wij bij de al schriftelijk ingediende vragen ook een voorstel gedaan voor een verbetering van de oefenaccommodatie van SV Desz. Deze voetbalvereniging kampt met ruimteproblemen. Wij hebben kennis genomen van uw beantwoording. Het geeft ons aanleiding aan de raad voor te stellen nu al een instemmend besluit te nemen over de investering van € 30.000,-- die vooralsnog is opgenomen in de meerjarenbegroting voor 2008. De investering kan dan voorgefinancierd worden en de rente ervan (circa € 3.000,-- voor twee jaar) ten laste te brengen van de extra winstuitkering die is behaald op de verkoop van het voormalige gemeentehuis in Zwartsluis. Deze winst is geoormerkt voor investeringen in Zwartsluis.
Ten slotte nog twee opmerkingen.
1. De Algemene Beschouwingen begroting en meerjarenraming 2006-2009 gehouden op
7 juli jl. herhalen wij niet, maar blijven uiteraard voor de fractie van de ChristenUnie wel als leidraad voor de komende jaren.
2. Voor de begroting 2006 hebben wij eerder al een aantal schriftelijke vragen ingediend die deel uit maken van deze algemene beschouwingen. Wij danken u voor de duidelijke beantwoording en hebben er geen behoefte aan hierop in deze vergadering nader te reageren.
Tot zover onze bijdrage aan de begroting 2006. Een jaar waarin gemeenteraadsverkiezingen plaatsvinden. Politiek bedrijf je niet voor de verkiezingen, maar tussen de verkiezingen. De fractie van de ChristenUnie heeft de afgelopen jaren op inhoud willen geven aan het besturen van de Gemeente Zwartewaterland en concrete doelen willen bereiken. Bij de behandeling van de najaarsnota zullen wij dit met een evaluatie en vooruitblik concreet aangeven. Het waren geen gemakkelijke jaren.
Het werk plaatsen wij in afhankelijk van en tot eer van God. In dit perspectief willen wij dat doen voor de gehele gemeente. Zo mag ook het werk van het college, het gemeentebestuur en het ambtelijke apparaat in Zijn dienst staan voor onze burgers.
Gemeenteraadsfractie ChristenUnie Zwartewaterland
3 november 2005
Roel Huls, fractievoorzitter
Klaas van Olst
Gerrit Knol
Hans Mateboer