Visie ChristenUnie Zwartewaterland op Meerjarenplan Integrale Veiligheid

zaterdag 23 april 2005 07:36

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: onze fractie heeft veel waardering voor het jaarplan 2005 en het meerjarenplan integrale veiligheid. Onze complimenten voor iedereen die hieraan heeft meegewerkt. En nu gaan wij met deze kaderstellende nota aan het werk, want dat is uiteraard net zo belangrijk. Toch zijn er nog punten die meer aandacht kunnen krijgen als respect voor elkaar, veilig samen leven, schoon en opgeruimd en eigen verantwoordelijkheid.

Visie ChristenUnie Zwartewaterland

Voorstel Meerjarenplan integrale veiligheid; raadsvergadering

14 april 2005

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: onze fractie heeft veel waardering voor het jaarplan 2005 en het meerjarenplan integrale veiligheid. Er is veel voorbereiding aan voorafgegaan en vanavond kan het plan worden vastgesteld. Onze complimenten voor iedereen die hieraan heeft meegewerkt. En nu gaan wij met deze kaderstellende nota aan het werk, want dat is uiteraard net zo belangrijk.

Wat ons bijzonder aanspreekt is de inbreng van de burger via inspreekavonden en enquêtes. Wat denkt de burger van veiligheid? Hoe beleeft de burger deze in zijn eigen plaats of wijk als het hierom gaat? Welke aspecten hebben de meeste impact op onveiligheidsgevoelens? Allemaal interessante vragen waarvan wij een goed beeld hebben gekregen via de inspraak mogelijkheden. Het is van groot belang deze behoeften te kennen en hoe de gemeente er vervolgens mee omgaat en er aan tegemoet te komen. Daar moeten wij dus iets mee doen. Hiermee komen wij tegelijk op een punt van kritiek. Want het plan is uitvoerig en veelomvattend, maar kan alles wel uitgevoerd worden? Zijn hiervoor voldoende mensen beschikbaar? En wordt er gewaakt voor een administratieve rompslomp en het kiezen van de juiste prioriteiten? Met andere woorden: er moet veel aandacht zijn voor de uitvoering en weinig voor administratieve zaken.

Hoewel er al prioriteiten per veiligheidsveld zijn aangegeven ontkomen wij er niet aan nog verdere accenten te leggen. Wij willen dit aan de raad voorleggen, zonder te tornen aan de wettelijke taken op bijvoorbeeld het terrein van de brandweerzorg. Die accenten moeten volgens de ChristenUnie in het verlengde liggen van de resultaten uit het afzonderlijk onderzoek, waarvan een weergave is te vinden in de nota "Waarden en Normen 2003". Deze nota is op een aantal punten wel verwerkt in het totale plan, maar niet op de specifieke burgerthema’s als

A. Respect voor elkaar

B. Veilig samen leven

C. Ruimte, schoon en opgeruimd, voor iedereen

D. Eigen verantwoordelijkheid.

Deze thema’s sluiten ook goed aan bij de projectvoorstellen die onze fractie enkele jaren geleden in het kader van Waarden en Normen bij de Algemene Beschouwingen heeft ingediend.

Wij zouden de thema’s willen leggen naast de punten die genoemd staan op veiligheidskaart pagina 4 (groene nota). Een voorbeeld kan onze bedoelingen duidelijk(er) maken: Neem het thema Veilig samen leven. Dit thema hangt nauw samen met de punten Overlast en Veiligheid die op de routekaart staan

Wanneer wij alle vier thema’s op deze manier leggen naast de punten op de veiligheidskaart dan maken wij een vertaling van de rol van de burgers zichtbaar in het uit te voeren beleid. De effecten ervan zien wij graag jaarlijks gerapporteerd. Wij stellen voor om deze rapportage dan in het voorjaar in een vergadering van de commissie Samenleving te bespreken en te evalueren.

Fractie ChristenUnie Zwartewaterland

14 april 2005

« Terug naar nieuws