Gemeente investeert in preventie tegen loverboys

maandag 10 maart 2008 21:39

De fractie van de ChristenUnie heeft eerder vragen gesteld over de verschuiving van de problematiek over loverboys naar het platteland. Naar aanleiding hiervan heeft het college als volgt gereageerd. 

Verhalen over Loverboys komen steeds voor, ook in de gemeente Zwartewaterland. In dit antwoord baseren wij ons op een aantal bronnen:

-         Contacten in het Netwerk Jeugdhulpverlening 12+ (voorheen J-team) waaraan politie, Algemeen Maatschappelijk Werk, Bureau Jeugdzorg, Raad van Kinderbescherming, Tactus (voorheen CAD), het Agnietencollege en jongerenwerkers deelnemen;

-         Contacten met scholen voor voortgezet in Zwartsluis en in de regio;

-         Informatie uit de Zorg Advies Teams van de scholen in de regio via de leerplichtambtenaren

In de afgelopen vijf jaar is er geen bewijs gevonden van daadwerkelijke Loverboys activiteiten. Bewijsvoering blijft - zo leert een casus, waar veel onderzoek in is gedaan -  moeilijk. Het vermoeden bestaat dat meisjes uit schaamte en/of uit angst voor de gevolgen geen aangifte doen.

 

Wat vaker speelt, en wellicht ook meer voorkomt, is de zogenaamd risicovolle omgang met jongens: jonge meisjes gaan een relatie aan met een veel oudere jongen, meisjes worden door bepaalde jongens van school weggehouden, meisjes verrichten seksuele handelingen in ruil voor drugs of drankjes.

Het zijn veelal kwetsbare meisjes op zoek naar aandacht. Het wordt als verontrustend ervaren dat meisjes het zelf niet als een probleem ervaren. Wanneer een meisje naar de hulpverlening is geleid, is veelal de reactie: "Waar doen jullie zo moeilijk over?"

Wellicht levert het nieuwe GGD-onderzoek, dat nog voor de zomer verschijnt, hier nog cijfers over op.

 

Steunen wij projecten als voorlichting op scholen?

De gemeente investeert in preventie:

-         Op de basisscholen loopt nu al enige jaren het Marietje Kesselsproject: Een project dat zich richt op het verhogen van de weerbaarheid. In een periode van twee jaar komen alle kinderen uit de groepen 7/8 aan bod.

-         Op het Agnietencollege in Zwartsluis wordt aan jongeren die daarvoor belangstelling hebben een weerbaarheidstraining aangeboden.

-         Op het Agnietencollege wordt laagdrempelige hulp door een schoolcounselor aangeboden.

-         Afspraken in de Regio IJsselvecht  bewerkstelligen dat op iedere school een Zorg Advies Team is, waardoor signalen als spijbelen of ander opvallend gedrag snel worden herkend en snel (laagdrempelige) hulp kan worden ingezet. Ook wordt op alle scholen voor voortgezet onderwijs in de regio een vorm van schoolcounseling aangeboden.

« Terug naar nieuws