Geen blauw bankje voor de directeur van de Veiligheidsregio

WhatsApp Image 2022-03-05 at 2.26.36 PM.jpegzaterdag 05 maart 2022 14:42

Geen blauw bankje voor de directeur van de Veiligheidsregio
Door alle hectiek en drukte rondom de hulp aan Oekraïne werd het blauwe bankje ingeruild voor een teamsessie. Jan van der Poel ging digitaal in gesprek met Arjan Mengerink die op dat moment zijn aandacht al weer van Corona moest richten op hulp aan Oekraïne. 
De ChristenUnie stelt dat elke inwoner zich veilig moet voelen. Een betere gesprekspartner kunnen we ons niet wensen. Arjan is namelijk directeur van de veiligheidsregio IJsselland. Zwartewaterland is daar onderdeel van. Arjan legt uit: “Iedereen weet wat de brandweer is, maar de veiligheidsregio is meer dan dat; het is ook de crisisorganisatie. De veiligheidsregio bestaat uit drie delen zou je kunnen zeggen. Het is een gebied (Overijssel zonder Twente), het is bestuurlijk met alle burgemeesters en het is een organisatie  met daarin de brandweer, bedrijfsvoering en de crisisorganisatie.”
Tijdens Corona was de veiligheidsregio de crisisorganisatie. “dat ging van afstemming tussen de gezondheidslijn en de handhaving tot keuzes maken in de ruimte die het landelijke beleid bood. Als IJsselland hebben we bijvoorbeeld meer ruimte gegeven aan begrafenissen. Omdat we dat belangrijk vonden. Dan is dat mooi dat dat kan.”
Op dit moment is de veiligheidsregio IJsselland het coördinatiepunt voor de vluchtelingenopvang in onze regio. De veiligheidsregio is verlengd lokaal bestuur; wat vroeger door de gemeenten werd gedaan, gebeurt nu samen. “Ik denk ook dat de ervaringen die Corona gebracht heeft maakt dat men ziet dat het mechanisme van de crisisorganisatie werkt”.  Voor de  hulp aan Oekraïne betekent het dat de gemeenten momenteel inventariseren waar er plek en ruimte is en in samenspraak met de veiligheidsregio afstemt met bijvoorbeeld het centraal orgaan opvang asielzoekers (COA), onderwijs, de zorg maar daarin ook kijkt naar de financiering er van.
Wat gaan we als burgers nu de komende jaren merken van de veiligheidsregio? Arjan hoopt niet te veel. “Dan is er namelijk niet veel gebeurt”.  Arjan benoemt nog hoe trots hij is op de brandweer: “ ik vind het mooi dat bijvoorbeeld een Jan ten Berge zo’n initiatief voor Oekraïne opstart; daar voel ik me betrokken op. Dat tekent onze organisatie.  Daar waar het nodig is willen we als brandweer bijspringen en helpen. Als dát niet in je genen zit moet je niet bij ons zijn. Dat tekent de club brandweer en de veiligheidsregio.”
Arjan zou de politiek nog graag mee willen geven “dat de veiligheidsregio van prima niveau is, houd in de gaten dat het zo blijft en je er kennis van hebt. Dat we er als brandweer en crisisorganisatie altijd zijn, hulp kunnen bieden waar nodig. Bij branden, rampen. Wees je als gemeente bewust dat we een verlengd lokaal bestuur zijn; de gemeente heeft daarin ook een rol zodat we samen optrekken.”

« Terug naar nieuws