“Ondersteuning gemeente noodzakelijk om lokale windenergie mogelijk te maken”

WhatsApp Image 2022-02-19 at 11.04.53 AM.jpegmaandag 21 februari 2022 22:23

Deze oproep doet Bauke ten Klooster als de CU op bezoek bij hem is. Bauke en met hem nog 50 grondeigenaren willen in het gebied tussen Genne en De Ruiten een windmolenproject opzetten. Hier ligt immers één van de twee voorgestelde zoekgebieden voor windenergie.  “Als de windmolens er dan toch moeten komen, dan maar op een manier die wij willen en niet een ontwikkelaar van buiten”. Bauke ten Klooster neemt Tamme Spoelstra, Marc Ooms en Bernhard Aalbers mee in de haken en ogen achter zo’n groot project. Het gaat dan om de exacte plek van de molens, de samenwerking met andere gemeenten en ook om het geld dat nodig is bij de voorbereiding van een windmolen project. De werkzaamheden voor bijvoorbeeld de nodige vergunningen brengen grote financiële risico’s met zich en dat vraagt om een goede samenwerking met de gemeente

Bij Zwartsluis zijn Jan van der Poel en Alberdine Kijk in de Vegte uitgeweken naar Baarlo en in gesprek gegaan met Wicher van de Berg en Cees Selles. Wicher benoemt de mogelijkheden die er in het zoekgebied liggen en de medewerking die lokale boeren hieraan willen geven. Van belang is het om samen te werken tussen landeigenaren, omwonenden en gemeente. Het is merkbaar dat de boerenbedrijven ook graag zelfvoorzienend in de energievoorziening willen worden en molens op eigen erf zouden willen. Als ChristenUnie steunen wij de boeren in hun wens en willen daarom snel beleid voor deze erfmolens met daarbij ook aandacht voor ons landschap en natuur .

Als ChristenUnie vinden we de opwekking van duurzame energie belangrijk. Het is zaak om snel werk te maken zodat we snel afscheid kunnen nemen van fossiele brandstoffen. Zorgvuldigheid is ook belangrijk. Wij vinden dat de gemeente daar een stimulerende rol in moet vervullen en maximale ondersteuning moet bieden aan de grondeigenaren en bewoners in de projectgebieden. Daarin maken we als ChristenUnie het verschil. Of zoals Wicher ons meegaf “voor een christen is de handel en wandel het belangrijkst”; laten we daar een voorbeeld aan nemen!

« Terug naar nieuws