ChristenUnie wil naar 100% recyclebaar afval

recycling, afvalwoensdag 09 november 2016 09:10

De ChristenUnie Overijssel wil dat al het geproduceerde afval in Overijssel in 2030 wordt hergebruikt. Dat is circulaire economie. Samen met D’66 dient de ChristenUnie daartoe bij de begroting een motie in.
De ChristenUnie Overijssel stelt vast dat er een sterk verband is tussen de ontwikkeling van de economie en de hoeveelheid afval. De laatste cijfers geven aan dat er 60 miljoen ton afval in Nederland wordt geproduceerd waarvan 24 in de bouw, 15 in de industrie en 9 miljoen door consumenten. In Overijssel wordt slecht 45 tot 75 % van het afval gescheiden ingezameld. De Rijksoverheid wil via het programma VANG (van afval naar grondstof) omschakelen naar een circulaire economie, dat wil zeggen een economie waarin afval voor 100% wordt hergebruikt. De Statenleden Westert en Stelpstra vinden dat Overijssel moet investeren in een circulaire economie en een belangrijke bijdrage moet leveren aan het verminderen van afval.

“Als het een organisatie als Twence lukt om het haar aangeboden afval al bijna voor 100% te recyclen en er diverse “100 dagen zonder afval” acties in Nederland, maar ook in Overijssel, hebben aangetoond dat huishoudens 90% minder afval kunnen produceren, moet het mogelijk zijn om in heel Overijssel te komen tot 100% recyclebaar afval”, aldus Westert en Stelpstra.
De provincie nog geen beleid heeft op het gebied van circulaire economie. Een circulaire economie biedt volgens het TNO rapport uit 2013 kansen op het gebied van hergebruik van goederen, duurzaamheid, kennisontwikkeling, innovatie en economie. Het is niet voldoende dat alleen de Rijksoverheid circulaire economie tot een belangrijk thema uitroept. Ook de provincie in samenwerking met gemeenten moeten kansen creëren voor een transitie naar circulaire economie.

Het wenselijk is dat er meer initiatieven komen op het gebied van circulaire economie en de provincie hoort hierin een stimulerende en faciliterende rol te hebben. Bijvoorbeeld door te stimuleren dat er minder afval wordt geproduceerd. De ChristenUnie Overijssel heeft samen met D’66 het initiatief genomen tot een motie waarin GS wordt opgeroepen om een ‘actieplan’ waarin de provincie ervoor zorgt dat al het geproduceerde afval in de Overijssel voor 100% wordt hergebruikt. De ChristenUnie en D’66 willen dat de provincie samen met de gemeenten en andere partners aan dit doel gaat werken.

« Terug naar nieuws