Inspirerend werkbezoek ChristenUnie HEBO Zwartsluis

Werkbezoek Hebo Zwartsluis (12)zaterdag 24 september 2016 18:23

De ChristenUnie heeft een inspirerend werkbezoek afgelegd bij HEBO in Zwartsluis. Nog altijd prachtig gelegen aan de Stouweweg. De steunfractie werd gastvrij ontvangen door de Henk en Corine Bonsink, oprichters, en Wiebe Anne Bonsink. HEBO Maritiemservice is een maritieme dienstverlener in de breedste zin van het woord.

Dagelijks houdt HEBO zich bezig met olie- en calamiteitenbestrijding, transporten, hijswerkzaamheden, bergingen en een scala aan ondersteunende diensten op en rondom het water. En dat 24 uur per dag. Het in 1989 opgerichte bedrijf is in meer dan vijfentwintig jaar uitgegroeid tot een Europees topbedrijf, met Zwartsluis als vertrouwde thuishaven. Het familiebedrijf groeide van oliebestrijder, berger en transportspecialist tot een maritiem dienstverlener binnen Europa met meer dan 100 werknemers.

In 2014 neemt HEBO Maritiemservice een groot deel van Mammoet Maritime BV en Mammoet Maritime GMBH over. Naast locaties in Rotterdam en Zwartsluis heeft HEBO Maritiemservice onder meer ook bedrijfslocaties in Dordrecht, Europoort in Rotterdam en in Duitsland in Duisburg en Hamburg. Hierbij speelt de techniek een belangrijke rol. Van moderne wendbare hijskranen tot speciale doeken die vloeistoffen absorberen. De recente werkzaamheden spreken dan ook tot de verbeelding: het opruimen van de gevallen kranen en het brugdek, en het plaatsen van een ‘nieuwe’ brug in Alphen aan de Rijn, de berging van kogge in Kampen tot het plaatsen van de sluisdeuren voor de eigen Zwartsluizer Meppelerdiepsluis.

Het bergen van schepen vormt een belangrijk onderdeel van HEBO’s werkzaamheden. Deze werkzaamheden bestaan uit het vlottrekken van vastgelopen schepen, het bergen van (gedeeltelijk) gezonken schepen, het opruimen van de olie uit de tanks en uit het water, het opsporen en bergen van ankers, verloren lading en het verwijderen van wrakken en obstakels in de vaarwateren. Uit de presentatie blijkt dat ervaring, expertise en een breed arsenaal aan specialistisch materieel ervoor zorgen dat HEBO bijna iedere berging op een efficiënte en professionele aan kan pakken. Het materiaal waarmee bij HEBO wordt gewerkt binnen Europa, is dan ook van ongekende kwaliteit en diversiteit. En dat zowel op binnenwateren als op zee. Volgens Tamme Spoelstra kan Zwartsluis en daarmee de gemeente Zwartewaterland trots zijn op dit bedrijf.

 

 

« Terug naar nieuws