ChristenUnie Gedeputeerde Bert Boerman ondertekent namens Overijssel als eerste provincie de City Deal Klimaatadaptatie.

Bert Boermanvrijdag 02 september 2016 09:55

De provincie Overijssel heeft zich als eerste provincie geschaard in de groep van overheden, ondernemers en (onderwijs)instellingen die tekent voor de landelijke City Deal Klimaatadaptatie. Vanmiddag zette gedeputeerde Bert Boerman namens de provincie in Den Haag zijn handtekening onder de City Deal. Het doel van deze City Deal is om steden meer klimaatbestendig te maken.

Daaraan werken de partijen samen: ze benutten elkaars sterke eigenschappen in wisselende publiek-private combinaties die willen investeren in innovatie, bijvoorbeeld door duurzaam en klimaatbestendig te bouwen. Dat betekent ‘samen slimmer doen wat ieder voor zich toch al moest’ in een intensieve samenwerking en een open cultuur van leren, experimenteren en innoveren. Een mooi voorbeeld in de IJssel-Vechtdelta is het Logistiek Service Centrum van Wehkamp op bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle, dat in 2015 in gebruik is genomen. Op het dak ligt het grootste zonne-panelenveld van Nederland, dat veertig procent van de energiebehoefte van het logistieke centrum dekt. Ook is bij de bouw rekening gehouden met calamiteiten zoals een overstroming.

Door als eerste provincie de City Deal Klimaatadaptatie te ondertekenen, geeft Overijssel invulling aan de nationale ‘Deltabeslissing Ruimtelijke Adaptatie’ op provinciaal niveau. Ook draagt de actieve deelname bij aan de uitvoering van de Agenda Stad Overijssel die samen met de steden Zwolle, Enschede, Hengelo, Deventer en Almelo in maart 2016 is opgesteld.

Bert Boerman, gedeputeerde Mobiliteit, Water en Sociaal Provincie Overijssel: “Om de IJssel-Vechtdelta waterveilig en klimaatbestendig te maken, is meer nodig dan hoge dijken. Dat betekent dat wij nieuwe plannen aanpassen aan het klimaat van de toekomst door nu al rekening te houden met wateroverlast- en overstromingsscenario’s in uitbreidingsplannen. Nu maatregelen nemen is noodzakelijk, maar de effecten merk je vaak pas op lange termijn. Daarom zoeken we naar combinaties van maatregelen waarbij iedereen – bewoners, ondernemers en overheden – een bijdrage levert bij het terugdringen van wateroverlast. De City Deal helpt ons daarbij.”

Gemeente Zwolle
De gemeente Zwolle heeft vanaf de zomer van 2015 het proces geleid dat op 9 maart jongstleden resulteerde in de ondertekening  van de City Deal Klimaatadaptatie op de werkconferentie IJssel-Vechtdelta (IJVD). ‘City Deals’ zijn een instrument van het nationale programma Agenda Stad. Agenda Stad wil een katalysator zijn om tot oplossingen te komen voor complexe stedelijke vraagstukken. Behalve Overijssel hebben vandaag de steden Amersfoort, Amsterdam, Breda en Eindhoven en enkele nieuwe samenwerkingspartners, waaronder de branchevereniging VHG (hoveniers en groenvoorzieners), Universiteit Utrecht, Hogeschool van Amsterdam, Unesco-ICE en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed de City Deal ondertekent.

De volgende partijen hebben de City Deal al ondertekend: de gemeenten Den Haag, Dordrecht, Gouda, Rotterdam en Zwolle, de Rijksoverheid (ministerie van Infrastructuur en Milieu), de waterschappen Waterschap Drents Overijsselse Delta, Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard en Hoogheemraadschap van Delfland. Daarnaast hebben zeven (semi)private ’Samenwerkingspartners‘ de deal ondertekend: Ecoshape, Heijmans, BPD, Stichting Kennisland, Tauw, Netherlands Water Partnership en Rotterdam Centre for Resilient Delta Cities.

Bron: Persbericht Provincie Overijssel

« Terug naar nieuws