Financieel overschot een zegen voor de provincie Overijssel en haar inwoners.

Eurosdonderdag 07 juli 2016 16:02

Financieel staat de provincie Overijssel er goed voor. Met waardering en tevredenheid kon daarom op 6 juli jl. het jaarverslag en de jaarrekening ook goedgekeurd worden.
De provincie Overijssel werkt met een digitaal jaarverslag, te vinden op: http://jaarverslag.monitoroverijssel.nl/ en inmiddels geeft ze ook al zicht op haar prestaties van 2016 op http://monitor.overijssel.nl/.
Het resultaat over 2015 bedraagt € 109,9 miljoen. Ten opzichte van 2014 is dit een stijging van € 60,1 miljoen (€ 109,9 miljoen over 2015 ten opzichte van € 49,8 miljoen over 2014). Deze stijging wordt voornamelijk veroorzaakt door vrijval in 2015 van de ESCROW Essent voor een bedrag van € 61,2 miljoen.

Naast de vrijval (uitbetaling) van de Essent/ESCROW middelen bestaan de meevallers uit extra renteopbrengsten uit deposito’s en leningen, extra inkomsten uit de opcenten motorrijtuigenbelasting en een vrijval van oude verplichtingen.

De provincie teert echter in op haar reserves, welke eertijds ontstaan zijn door de verkoop van Essent aandelen. Daarmee heeft ze de afgelopen jaren grote investeringen gedaan voor programma’s die zijn uitgevoerd of nog uitgevoerd moeten worden. Veel daarvan is gegaan in de ontwikkeling van de infrastructuur, maar ook in het stimuleren van werkgelegenheid, cultuur en milieu en energiebeheer. Voorbeelden daarvan zijn de N340 (Zwolle-Hardenberg), Kulturhuzen, leningen energiefonds, etc.. Dit spaargeld gaf in het verleden ook altijd mooie rente-inkomsten omdat het belegd kon worden. Met het naar beneden gaan van de reserves dalen ook de rente inkomsten. Daarnaast vordert de Rijksoverheid dat al het spaargeld dat uit de beleggingen-portefeuilles vrijkomt en niet direct besteedt wordt “tijdelijk” bij haar gestald word. Alle Europese Staten mogen namelijk maar een beperkt begrotingstekort hebben en door al het geld van andere overheden (gemeenten en provincies) mee te tellen voor het totale saldo van Nederland wordt voorkomen dat de ondergrens bereikt zal worden. Dat stallen van geld bij de Rijksoverheid heeft de naam gekregen van schatkistbankieren. Dat heeft evenwel een hele inbreuk gemaakt op de rente-inkomsten, omdat de overheid geen of nauwelijks rente berekent (nu 0% tot 10 jaar oplopend tot 0,5% bij 30 jaar). Dat scheelt Overijssel jaarlijks ca 10 miljoen Euro. De ChristenUnie fractie heeft dan ook opgeroepen deze maatregel met andere provincies nog eens te evalueren en hierover met de Rijksoverheid in gesprek te gaan c.q. te zoeken naar andere alternatieven zoals het collegiaal doorlenen.

Verder heeft de ChristenUnie uitgesproken dat als er meer geld is er ook ruimte is om iets meer te doen. Gedeputeerde Staten hebben daar ook al voorstellen voor gedaan, omdat zij extra opgaven zien door de veranderingen die zich voordoen in de wereld en/of maatschappij. Op deze website staat iets over dit perspectief voor 2017 en volgende jaren. Maar meer geld hebben en dat ook kunnen uitgeven leidt ook tot gewenning. Daarom heeft de Christenunie bij monde van Sybren Stelpstra aangedrongen op efficiency doelstellingen. Dat zal het college en de organisatie leren nog creatiever en doelbewuster om te gaan met geld. Daarmee kan te ruim budgetteren en te ambitieuze plannen maken worden voorkomen. Nu lukt dat nog niet altijd, maar er naar te streven en iets krapper budgetteren zal de opmaat kunnen worden naar het tijdperk dat alle reserves besteed zijn en met reguliere budgetten gewerkt zal moeten worden. In dat kader doet de provincie in de komende tijd al een studie om goed te onderscheiden wat structurele kosten zijn (wat je moet doen) en welke kosten beïnvloedbaar zijn (flexibel). Daarmee krijgt ze zicht op wat werkelijk besteedt kan worden.

De fractie van de ChristenUnie heeft ingestemd met de jaarrekening, het jaarverslag, de resultaatbestemmingen en de monitor Overijssel 2016-1. Deze laatste geeft een overzicht van doelen en bestedingen tot eind van dit jaar. Daarin heeft ze gewezen op de zegeningen zoals de dichter Asaf dat ook verwoord heeft met: Tel uw zegeningen, tel ze één voor één. Tel ze alle en vergeet er geen.

« Terug naar nieuws